Gratis verzending binnen België vanaf 50€

Kapotte handschoenen herstellen

Kapotte handschoenen herstellen

Een tijdje geleden vond mijn man een paar achtergelaten, kapotte handschoenen. Er zaten een paar gaten in: de naden aan de duim waren kapot, en de top van zowel de wijsvinger als de middenvinger waren doorgesleten. De oorspronkelijke eigenaar had ze opgegeven, maar ik liet me door zo’n paar gaten niet tegenhouden. Ik haalde er wat restjes borduurgaren bij, en ging aan de slag: tijd om deze kapotte handschoenen te herstellen!

Kapotte handschoenen herstellen

Wijs- en ringvinger weven

De wijs- en ringvinger herstelde ik door de gaten dicht te weven. Dat bleek moeilijker dan gedacht: wanneer je weeft, steek je best iets hards aan de onderkant van je stof, om je te helpen de stof mooi strak te houden. Voor sokken doe je dat bijvoorbeeld met een zogenaamde maasklos of stoppaddestoel, al kan een doodgewone steen ook al een goeie oplossing bieden. Als het maar hard is. Voor sokken is dat dus gemakkelijk. Voor een handschoenvinger iets minder. Ik koos er uiteindelijk voor om een koffielepel te gebruiken om de stof mooi strak te houden. Achteraf gezien was een wortel misschien zelfs een beter idee geweest, want die lepel schoof ook nog steeds alle kanten uit. En nog later leerde ik dat de steel van zo’n stoppaddestoel precies daarvoor gemaakt is. Ha!

Kapotte handschoenen herstellen

Whip stitch voor de duim

De naden van de duim herstelde ik met een whip stitch – een satijnsteek over een naad heen. Dat lukte me de ene kant al beter dan de andere. Om het beste resultaat te bereiken, leg je de naden het beste weer in hun oorspronkelijke vorm, met de goede kanten op elkaar. Klinkt achteraf gezien heel logisch, maar op het moment zelf heb ik voor de linkerhandschoenen de naden met de verkeerde kanten op elkaar gelegd, en daardoor krult die hele handel nu een beetje.

Kapotte handschoenen herstellen

Zo toverde ik met wat restjes garen een afgedankt paar handschoenen om tot een uniek paar, dat nog jaren meekan en niet ergens op een afvalberg verdwenen is.

Zelf ook een paar kapotte handschoenen om te herstellen? Geef me gerust een seintje, en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn.

 

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)

Hoi!

Zin om 5% korting te krijgen op je volgende aankoop?

Meld je aan op onze nieuwsbrief, en ontvang je kortingscode in je mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy beleid voor meer info.