Gratis verzending binnen België vanaf 75€

Hallo! Ik ben Lies, eigenaar van Mémé Georgette. Ik woon in Gent met mijn man, twee zonen, een hond en een hamster. En ik heb een missie: samen met jullie wil ik de textielafvalberg verkleinen, 1 kledingstuk per keer.

Hoe pakken we dat samen aan?

Dat kan op verschillende manieren:

  • Je kiest voor één van mijn online sjablonen mét uitgebreide uitleg over hoe je dat sjabloon gebruikt om je kleren te herstellen of te upcyclen
  • Je leert hersteltechnieken bij aan de hand van mijn korte instructievideos.
  • Je schrijft je in voor één van mijn workshops, en leert al doende samen met mij hoe je je kledingstuk opwaardeert
  • Je laat mij het voor jou doen, met een ontwerp dat ik voor jou teken, of eentje dat jij aan mij bezorgt. Neem even contact met me op, en dan bekijken we samen wat mogelijk is binnen welk budget.

Waarom je kledingstukken herstellen?

De huidige kledingindustrie heeft een enorme impact op onze aardbol. De druk om elk seizoen een nieuwe garderobe aan te schaffen vergt niet alleen veel grondstoffen, het zorgt er ook voor dat er elk jaar tonnen textiel op de vuilnisbelt verdwijnen. Om nog maar te zwijgen over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden waarin vele van die kledingstukken maar al te vaak vervaardigd worden. Deze druk op mens en milieu kan en mag niet blijven voortduren.

 

Maar jij kan meehelpen het tij te keren. Door je kleding te herstellen, draag jij je steentje bij om die afvalberg te verkleinen, en om de fast fashion industrie de rug toe te keren. Een kledingstuk per keer. En door te kiezen voor zichtbaar repareren, zorg je er ook nog eens voor dat je je kledingstuk niet alleen een langer leven bezorgt, maar er ook nog eens een originele draai aan geeft, zodat het een uniek kledingstuk wordt dat niemand anders heeft. Win-win, toch?

Wil je meer weten over de impact van al die fast fashion? Kijk dan zeker eens naar de documentaire True Cost.

Van waar Mémé Georgette?

Mijn grootmoeder – mémé Georgette – was naaister, en had altijd een enorme berg verstelwerk liggen die haar (klein)kinderen met de regelmaat van de klok binnen brachten. Zo zorgde zij ervoor dat onze kleren langer meegingen, en wij minder vaak nieuwe spullen hoefde te kopen. Toen ik klein was, vond ik dat vanzelfsprekend, ondertussen snap ik hoeveel tijd en moeite ze hieraan besteedde.

De enige echte mémé Georgette

Ondertussen is haar naaimachine – een Bernina uit het jaar 66, mét vliegwiel – het pronkstuk van mijn naaikamer, en de beste machine waar ik ooit mee genaaid heb. Als er een knoop moet aangenaaid worden, vind ik altijd het perfecte exemplaar in haar voorraad, en ook haar stoppaddenstoel helpt mij maar al te vaak om het zoveelste gat in een sok dicht te maken. Een andere naam was dus eigenlijk geen optie. Het is mijn eerbetoon aan haar, en mijn manier om haar herinnering levend te houden. 

nl_BENederlands (België)

Hoi!

Zin om 5% korting te krijgen op je volgende aankoop?

Meld je aan op onze nieuwsbrief, en ontvang je kortingscode in je mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy beleid voor meer info.