Gratis verzending binnen België vanaf 75€

Bleke broek met op het linkerbeen een sashiko-patroon geborduurd om een oude vlek te verbergen

Upcycle je broek met sashiko

Door een donkere vlek op deze broek weg te willen wrijven, kwam er een ongewenste bleke blikvanger in de plaats. Maar met wat garen in dezelfde kleur en een tof sashiko stekenpatroontje, upcyclede ik de vlek op deze broek tot een gewenste blikvanger.

Upcycle je broek met de sashiko rijstebloemsteek

 1. Teken een raster van 1 op 1 cm (of de verhouding die je zelf wenst) op je stof (met krijt, met uitwasbare inkt, of met een hittepen). Ik gebruikte een frixion-pen en een quiltliniaal.
  raster met rode uitwisbare inkt op broek getekend
 2. Gebruik borduurgaren in hetzelfde kleur (of ga voor een sterk contrasterend kleur als je je werk wat meer in de verf wilt zetten).
  Garen in dezelfde kleur als de stof van de broek
 3. Naai de horizontale steken door vlak na een hoekpunt met je naald naar boven te komen, en vlak voor het volgende hoekpunt weer naar beneden te gaan, zodat het hoekpunt zelf vrij blijft. Check regelmatig je draadspanning, zodat je op het eind niet met een gefronst been overblijft.
 4. Naai de verticale steken op dezelfde manier: kom vlak na een hoekpunt met je naald naar boven, en ga vlak voor het volgende hoekpunt weer naar beneden.
 5. Bepaal welke hoekpunten de hartjes van je rijstebloemen worden.
 6. Naai je diagonale steken op die manier dat ze rondom de hartjes van je rijstebloemen uitkomen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door je steken te zigzaggen: kom vlak na een hoekpunt dat een hartje wordt met je naald naar boven, breng je naald diagonaal naar het volgende hoekpunt een rij hoger en ga daar vlak voor het hoekpunt weer naar beneden. Kom naast dit hoekpunt weer naar boven, en ga dan bij het volgende hoekpunt een rij lager weer naar beneden. Wissel zo af.
  Sashiko steken aan het naaien
 7. Klop het krijt uit je stof, was je stof, of ga er met een hittebron over als je voor een hittepen koos.

Klaar!

Bleke broek met sashiko patroon eroverheen genaaid

Zelf ook een broek met een ongewenste blikvanger die je graag wil wegwerken? Geef me een seintje, en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn.

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)

Hoi!

Zin om 5% korting te krijgen op je volgende aankoop?

Meld je aan op onze nieuwsbrief, en ontvang je kortingscode in je mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy beleid voor meer info.