Gratis verzending binnen België vanaf 75€

Zwarte jeans toont achterkant die hersteld is met sashiko patroon van tumbling blocks. De tekst 'Herstel je jeans met sashiko' is over de foto heen geschreven.

Herstel je jeans met sashiko

Als je elke dag met de fiets naar je werk pendelt, dan krijgen je jeansbroeken al eens slijtageplekken in de vorm van je zadel. Door je jeans op die plek met extra stof te verstevigen, kan je er weer een eindje verder mee fietsen. Dat is precies wat ik deed met deze broek, en ik naaide er nog een sashiko patroon overheen ook.

Heb je zelf zo’n broek liggen waarvan je graag hebt dat ik ze voor je herstel? Geef me een seintje, en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn. Zie je het zitten om het zelf te proberen? Dan vind je een woordje uitleg hieronder.

Hoe herstel je je jeans met sashiko?

  1. Bekijk je broek zorgvuldig, en beslis of je je verstevigingsstof aan de buiten of aan de binnenkant wilt aanbrengen. Voor deze broek koos ik voor de binnenkant.
    Close up van zwarte jeans met op de achterkant een duidelijk slijtagespoor van een fietszadel en een gat in de broek
  2. Beslis welke stof je gaat gebruiken om je broek te verstevigen. Hierbij kies je het beste voor gelijkaardige stoffen. Herstel jeans met jeans, linnen met linnen, enz. Ik ging voor stukjes jeans van een andere versleten broek in dezelfde kleur. Niet dat de kleur in dit geval veel uitmaakt, want de versteviging zit aan de binnenkant en is aan de buitenkant nauwelijks zichtbaar.
  3. Knip je stof op maat en speld ze aan de binnenkant van je broek over de slijtageplekken heen.
    Zwarte jeans ligt binnenstebuiten gekeerd op tafel, en over de slijtageplekken heen zitten stukken zwarte jeans gespeld met veiligheidsspelden, om de stof zorgvuldig vast te maken en zo het geheel te kunnen verstevigen
  4. Bepaal wat voor sashiko patroon je op je jeans wilt aanbrengen en breng het bijhorende raster over op je stof aan de goede kant van je werk. Ik ging voor yosegi of tumbling blocks, een patroon dat je uittekent op een raster van 1:2. Teken eerst je raster, en dan de lijnen die je gaat naaien. Er zijn verschillende manieren waarop je je raster kan overtekenen. Dat kan bijvoorbeeld met uitwisbare inkt, of met wateroplosbaar soluvlies. Ik probeerde beide varianten. Omdat het oppervlak zo groot was, was het met beide een beetje sukkelen. Daarom besloot ik uiteindelijk om het in kleinere stukjes op te delen, en zo deeltje per deeltje vast te naaien.Close up van de achterkant van een zwarte jeansbroek, met daarop een stuk soluvlies met een tumbling blocks raster dat al deels op de stof genaaid is met goudkleurig naaigaren
  5. Start met naaien. Gebruik hiervoor een rijgsteek, en let erop dat je steeds door de verschillende lagen stof heen gaat. Je kan met contrasterend naaigaren naaien, met borduurgaren, of met speciaal sashikogaren. Ik koos voor goudkleurig naaigaren waarmee ik wel al eens vaker jeans had hersteld.
  6. Verwijder als je klaar bent je speldjes en spoel het raster weg.

Weer helemaal klaar om op de fiets te springen!

Zwarte broek ligt op de grond met op de achterkant duidelijk het spoor van een fietszadel met een gat in de broek onderaan. Het gat werd dichtgemaakt met zwarte stof, en over de rest van de versleten sporen werd een sashiko patroon geborduurd in tumble blocks vorm

Zelf ook een versleten jeansbroek liggen die je graag wil herstellen? Geef me een seintje, en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn.

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)

Hoi!

Zin om 5% korting te krijgen op je volgende aankoop?

Meld je aan op onze nieuwsbrief, en ontvang je kortingscode in je mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy beleid voor meer info.