Gratis verzending binnen België vanaf 75€

MG_4952b

Borduur haperingen in je blouse weg

Blijft jouw kat ook al eens met haar nagels in je kleren hangen, zodat je blouse een slagveld van haperingen geworden is? Heb je er al eens aan gedacht om er iets leuks overheen te borduren, zodat die haperingen voortaan niet meer zichtbaar zijn?

Close up van zalmroze blouse waarbij 3 margrietjes over een hapering heen geborduurd zijn. Van de hapering zelf is niks meer te zien.

Dat is precies wat de eigenaar van deze blouse aan dacht, maar ze zag het niet zitten om het zelf te doen. Dus deed ik het voor haar. We bekeken samen de schade, en de mogelijke oplossingen. Zo zagen we bijvoorbeeld dat 1 hapering snel gecamoufleerd kon worden met 1 bloemetje, maar dat het een beetje een vreemd zicht zou zijn als er ogenschijnlijk lukraak 3 bloemetjes op het voorpand geborduurd werden. Daarom beslisten we om niet alleen de haperingen te camoufleren, maar om elk bloemetje verder uit te werken met steeltjes, blaadjes, en extra bloemetjes. En dat gaf direct een heel ander effect, vind je ook niet?

Heb je zelf ook zo’n blouse(s) met haperingen liggen waarvan je graag hebt dat ik ze voor je herstel? Geef me een seintje, en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn. Zie je het zitten om het zelf te proberen? Hieronder lees je wat je daarvoor nodig hebt, en hoe je dat doet.

Wat heb je nodig?

 • Schaartje
 • Borduurnaald
 • Een potlood of een pen met uitwisbare inkt
 • Borduurgaren: wit voor de bloemblaadjes, groen voor de stelen en geel voor het bloemhartje
 • Een klein rond voorwerp dat dienst kan doen als mal. Denk aan een muntstuk, of een klosje naaigaren

Hoe ga je te werk?

 1. Leg je blouse op een vlakke ondergrond voor je, en bekijk aandachtig waar de haperingen zich precies bevinden. Pas op: door je blouse grondig te bestuderen, bestaat de kans dat je nog extra haperingen ziet die je voorheen nog niet opgevallen waren. Extra werk dus, maar ook extra mogelijkheden, te zien hoe je het bekijkt.
  Zalmroze blouse met haperingen van kattenklauwen ligt plat op grijze tegelvloer. Blouse ziet er beetje verfrommeld uit.
 2. Hangt er een lusje draad uit? Gebruik een fijne knoophaak of een fijne haaknaald om het lusje voorzichtig naar de binnenkant van je blouse te trekken.
  Close up van zalmroze blouse met daarin een hapering veroorzaakt door de nagel van een kat. Links van de hapering ligt een fijne knoophaak met een rood handvat en de haak open.
 3. Leg je rond voorwerp op de hapering, zodat je hapering ongeveer in het midden onder je voorwerp zit.
 4. Neem je potlood of pen, en teken rond je voorwerp heen.
 5. Teken er nog wat bloemsteeltjes en blaadjes rond. Als je dat wil, kan je ook nog extra cirkels bijtekenen om nog extra bloemen toe te voegen.
 6. Split je borduurgaren per 2 of per 3 draadjes, afhankelijk van hoe dik je stof is, en hoe dik je de lijn van je tekening wilt.
 7. Borduur als volgt:
 8. Verwijder de lijnen die je getekend hebt met water of met hitte, afhankelijk van het soort potlood of pen waarmee je je ontwerp getekend hebt.
 9. Draag met trots!

zalmroze blouse ligt op een grijze tegelvloer met rechts ervan een plant. Op de blouse zijn margrieten geborduurd, die de haperingen veroorzaakt door kattenklauwen camoufleren en de blouse een extra cachet geven

Zelf ook een blouse met haperingen liggen die je graag wil herstellen? Geef me een seintje, en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn.

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)

Hoi!

Zin om 5% korting te krijgen op je volgende aankoop?

Meld je aan op onze nieuwsbrief, en ontvang je kortingscode in je mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy beleid voor meer info.