Gratis verzending binnen België vanaf 75€

5 redenen om te herstellen NL-1

5 redenen om je kleren te herstellen

In een wereld vol fast fashion waarin kleren een wegwerpproduct zijn geworden, vergeten we al eens dat je een kapot kledingstuk ook kan herstellen, in plaats van snel (online) iets nieuws te kopen. Toch loont het de moeite om tijd in je kapotte kleren te steken en ze – al dan niet met visible mending – te repareren. Lees hier alvast 5 goeie redenen om er direct in te vliegen.

1. Je spaart geld uit

Hoe vaker je gaten in je kleren herstelt, of vlekken in je kleren camoufleert, hoe minder vaak je nieuwe kleren hoeft te kopen. Je spaart dus geld uit op kortere termijn, waardoor je op langere termijn al eens in een duurzamer alternatief kunt investeren.

roze spaarvarken op witte achtergrond met euro's errond

2. Je vermindert de hoeveelheid textielafval

Jaarlijks belandt er meer dan 80 miljoen ton textiel op de vuilnisbelt. Telkens als jij een kledingstuk oplapt, is dat weer 1 kledingstuk minder dat in die gigantische hoop verdwijnt. Dat lijkt op het eerste gezicht niet veel, dat is waar. Maar als elke Belg elk jaar 1 kledingstuk minder weggooit, is dat al goed voor 11 miljoen sokken, t-shirts, broeken of truien die gered worden van dat lot. En dan kan dat al beginnen te tellen, toch?

3. Je geeft je eigen unieke stijl aan je garderobe

Je kleren herstellen hoeft niet saai te zijn, je maakt het zo opvallend en kleurrijk als je zelf wilt. Als je kiest voor visible mending of zichtbaar repareren, kan je je kapotte kleren zelfs omtoveren tot ware kunstwerken, die er beter uitzien dan ooit tevoren.

Jeansbroek met op de achterkant een kleurrijk sashiko patroon om een scheur aan de zak te herstellen

4. Je waardeert veel meer wat je hebt

Door de opkomst van fast fashion zijn we kleren steeds vaker als wegwerpproduct beginnen te beschouwen, zonder erbij stil te staan hoeveel werk het eigenlijk vraagt om nieuwe kleren te maken. Want vergis je niet: je kleren worden nog altijd door mensen aan elkaar genaaid, niet door machines. Als je zelf tijd en moeite steekt in het herstellen van je garderobe, ga je je kleren op een andere manier bekijken, als iets om te koesteren. Waardoor je ze zelfs niet meer wilt weggooien.

5. Je werkt met je handen, en dat brengt mentale rust

Naaien, borduren, oplappen… Het zijn allemaal ‘trage’ vaardigheden, waarbij je even gaat zitten, en je je concentreert op een creatief proces met je handen. Hierdoor vertraag je ook zelf, wat dan weer bijdraagt tot je mentale rust. En laat dat in een maatschappij waarin alles snel moet gaan net iets zijn waar we met z’n allen op regelmatige basis nood aan hebben.

Borduurring met witte stof. Een paar handen zijn een monstera in 3 tinten groen op de stof aan het borduren, met de naald in het linkerhand.

Zin gekregen om zelf aan het herstellen te gaan, maar weet je niet goed waar te beginnen? Doe wat inspiratie op, leer bij met deze tutorials, of volg eens een workshop. Wedden dat je verslaafd raakt aan herstellen?

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)

Hoi!

Zin om 5% korting te krijgen op je volgende aankoop?

Meld je aan op onze nieuwsbrief, en ontvang je kortingscode in je mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy beleid voor meer info.