Gratis verzending binnen België vanaf 75€

Manieren om op stof te tekenen

5 manieren om op stof te tekenen

Wanneer je wilt borduren, moet je eerst en vooral een borduurontwerp op je stof aanbrengen, zodat je weet waar je precies moet werken. Hoe je dat het beste doet, hangt af van het soort stof waar je op werkt, en welke kleur die stof heeft. Daar bestaan heel wat tools voor, en allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. In dit artikel bespreek ik welke tools ik zelf gebruik, en wat die voor- en nadelen precies zijn.

Pennen met warmte-oplosbare inkt

Wanneer je pennen met warmte-oplosbare inkt gebruikt, kan je je patroon rechtstreeks op je stof tekenen, en achteraf weer verwijderen door je stof te strijken, of door eens met de haardroger te passeren. Soms is rechtstreeks zonlicht zelfs al voldoende. Ben je te snel geweest, en heb je je ontwerplijnen nog nodig? Steek je werkje even in de diepvries. Zolang je het nog niet gewassen hebt, komen je lijnen dan mooi weer terug.

Frixion-pennen

Frixion-pennen van Pilot komen in verschillende kleuren en verschillende diktes, wat heel handig kan zijn afhankelijk van de soort en kleur stof waar je op werkt. Gebruik wel steeds een kleur dat contrasteert met het garen dat je wilt gebruiken. Je ogen zullen je dankbaar zijn.

Voordelen Frixion-pennenNadelen Frixion-pennen
– Je tekent rechtstreeks op je stof
– Je kan kiezen uit verschillende kleuren
– Je kan kiezen uit verschillende diktes
– Je test dit best altijd eerst, om te zien of dit lukt bij de stof die je gekozen hebt
– Ook al bestaan er heel wat kleuren, op donkere stof zijn je lijnen moeilijk zichtbaar

Bohin-pennen

Naast de Frixion-pennen bestaan er ook nog witte warmte-uitwisbare pennen van Bohin, die handig zijn op donkere stof. Afhankelijk van de soort stof waar je op tekent, kan het soms wel een paar seconden tot een minuut duren voor je lijnen goed zichtbaar zijn.

Het woord 'hallo' staat in duidelijke witte letters op een zwarte stof geschreven. De witte hittestift van Bohin waarmee het woord geschreven is, ligt onder het woord Hallo.
Voordelen Bohin-pennenNadelen Bohin-pennen
– Je kan ermee op donkere stof tekenen– Je moet soms even wachten voor de inkt verschijnt

Pennen met wateroplosbare inkt

Wanneer je pennen met wateroplosbare inkt gebruikt, kan je je ontwerptekening heel gemakkelijk verwijderen met een beetje water. Vaak zijn een paar druppels zelfs al genoeg. Mijn favoriet zijn de blauwe markers van Bohin. Zeker als je ze combineert met een waterborsteltje, kan je naar hartelust rechtstreeks op je stof tekenen en je fouten heel gemakkelijk weer verbeteren.

Voordelen wateroplosbare inktNadelen wateroplosbare inkt
– Tekent heel gemakkelijk op lichtgekleurde stoffen
– Een paar druppels water is al voldoende om je inkt te verwijderen, bijvoorbeeld met dit handige waterborsteltje
– Vooral geschikt voor bleke stoffen

Krijtpotloden

Wanneer je een borduurontwerp aanbrengt op je stof, is het belangrijk dat je lijnen fijn genoeg zijn, omdat het anders onduidelijk wordt waar je je naald nu precies in je stof moet steken. Omdat je aan een krijtpotlood een hele scherpe punt kan slijpen, kan je heel fijne lijnen tekenen. En als je voor een wit potlood kiest, kan je er ook nog eens gemakkelijk mee op donkere stof tekenen.

Voordelen krijtpotlodenNadelen krijtpotloden
– Tekent gemakkelijk op donkere stof– Je moet je stof wassen om je tekening weer weg te krijgen

Pennen met uitwasbare inkt

Hiermee bedoel ik niet de wateroplosbare inkt die ik eerder al noemde, maar uitwasbare kleurstiften. Als je kinderen in huis hebt of zelf al eens graag tekent, heb je deze waarschijnlijk ergens in een kast liggen. Je kan er naar hartelust mee op je stof tekenen, en zodra alles eens door de wasmachine gepasseerd is, zijn al je lijnen verdwijnen. Wel best eens testen, niet alle kleurstiften zijn uitwasbaar.

‘Gewone’ potloden

Een standaard potlood hebben we meestal allemaal wel ergens liggen, en vaak kan je er ook mee op stof tekenen. Alleen moet je je ontwerp achteraf wassen voor alle lijnen verdwenen zijn.

Voordelen uitwasbare stift en gewoon potloodNadelen uitwasbare stift en gewoon potlood
– Je hebt het over het algemeen wel ergens in huis liggen– Je moet je stof wassen om alles er weer uit te krijgen
– Werkt alleen op bleke stoffen

Conclusie

Om op bleke stoffen te tekenen, gebruik ik zelf het liefste Frixion-pennen, of een pen met wateroplosbare inkt. Om op donkere stoffen te tekenen, vind ik een wit krijtpotlood het handigst.

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)

Hoi!

Zin om 5% korting te krijgen op je volgende aankoop?

Meld je aan op onze nieuwsbrief, en ontvang je kortingscode in je mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy beleid voor meer info.