Gratis verzending binnen België vanaf 75€

Hengelvis geborduurd op zwarte stof ligt op witte achtergrond met een plant ernaast

Je borduurwerk afwerken aan de achterkant

Heb je een borduurkunstwerkje gemaakt dat je graag aan de muur wilt hangen, of op een staandertje wil plaatsen? Dan is het belangrijk om je stof mooi naar de achterkant te brengen en je borduurwerk zo af te werken. Hier lees je hoe je dat doet.

Werk je borduurring af

 1. Leg je borduurring op een plat oppervlak.
 2. Markeer je stof op 2 cm van de rand van je borduurring. Ik gebruikte hiervoor een zoommaatje uit mijn naaidoos, en een krijtpotlood omdat het donkere stof was.
Borduurring ligt plat op tafel, met daarin stof met kunstwerk. Iemand houdt een zoommaatje in de rechterhand en een krijtpotlood in de linkerhand, en markeert op 2cm van de rand van de ring een lijn rondom.
 1. Knip met je stofschaar langs de lijn die je net tekende.
Een borduurwerk met daarin een witte hengelvis op een donkere achtergrond ligt in de borduurring op tafel. Iemand knipt rondom de overtollige stof weg.
 1. Neem een stukje restgaren dat lang genoeg is om minstens 1 keer rond je borduurring heen te naaien. Een restje Coton Perlé is hier altijd heel handig voor.
 2. Rijg je naald in, en leg een knoopje aan het uiteinde van je draad. Maak er gerust een dubbel of zelfs driedubbel knoopje van.
 3. Knip het staartje van je draad af tot tegen het knoopje.
 4. Naai een rijgsteek rondom je borduurring heen. Doe dit op ongeveer 1 cm afstand van je borduurring, en maak steken van ongeveer 1 cm lang. Werk je met een kleinere borduurring, maak je steken dan wat korter.
 1. Trek je garen gerust al strak aan terwijl je bezig bent, je zal zien dat je stof mooi naar de achterkant van je borduurring plooit.
 2. Bijna helemaal rond? Draai je werk om, zodat de achterkant voor je ligt. Ga verder met rijgen tot je helemaal rond bent, en trek je draad goed aan.
Iemand rijgt draad in langs borduurwerk om de borduurring mooi af te werken.
 1. Heb je nog een eindje draad over? Naai gerust nog een rondje om je stof extra goed aan te spannen. Doe dit ongeveer een halve centimeter naast je vorige rondje, aan de buitenkant van je stof.
 2. Trek je garen goed aan zodat je stof strak aangespannen staat, en leg weer een dubbele knoop in je draad, zo dicht mogelijk tegen je stof aan.
 3. Naai eventueel nog een labeltje aan je werk.
Achterkant van een borduurring, mooi afgewerkt met een rijgsteek en met een labeltje bevestigd aan de achterkant

Klaar! Vaak zie je dat er ook nog een stukje vilt tegen de achterkant aan wordt genaaid. Persoonlijk vind ik dat niet echt nodig, ik vind het altijd wel leuk en interessant om de achterkant van borduurwerkjes te kunnen zien. Wat vind jij?

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)

Hoi!

Zin om 5% korting te krijgen op je volgende aankoop?

Meld je aan op onze nieuwsbrief, en ontvang je kortingscode in je mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy beleid voor meer info.