Je kent het wel, je wilt beginnen met borduren of naaien, maar die stomme draad (of stomme naald, te zien hoe je het bekijkt) wil niet meewerken en raakt maar niet door dat oog heen. Zit je daar te priegelen. Dan kan het helpen om wat trucjes uit je mouw te schudden. Hieronder lees je alvast 5 manieren om je naald in te rijgen (linkshandig uitgebeeld).
De knip-en-zabber-methode
- Pak je draad dicht bij het uiteinde vast, en knip met een scherp schaartje recht af.

- Maak het uiteinde van je draad nat (bijvoorbeeld door hem in je mond te steken), en strijk nog eens extra glad.
- Steek je draad door het oog van je naald.

Deze manier om je naald in te rijgen werkt omdat je speeksel je draad net dat beetje harder maakt, wat het makkelijker maakt om hem door dat oog te mikken. Door je draad ook nog eens bij te knippen, zorg je er ook voor dat er geen pluisjes of rafels roet in het eten kunnen gooien. Gebruik je liever geen speeksel? Dan kan bijenas ook een handig hulpmiddel zijn.
De plooi-over-oog-methode
- Pak je naald zo vast dat je haar recht in het oog kijkt.

- Leg je draad over je naald heen, en pak hem met je duim en wijsvinger zo dicht mogelijk tegen de naald vast. Je creëert zo een hard bolletje met je draad.

- Houd je draad/bolletje goed vast, en haal je naald voorzichtig weg.
- Steek je draad nu met het bolletje door het oog van de naald.

Deze manier om je naald in te rijgen werkt omdat je een harder bolletje maakt, wat het makkelijker maakt om je draad te kunnen richten. Werk je met een heel fijne naald en lukt het toch niet? Probeer de knip-en-zabber-methode.
De zelfrijgende naald
- Pak een zelfrijgende naald.
- Leg je draad over de bovenkant van je naald heen.

- Trek je draad naar beneden tot je ‘pop’ hoort.

Deze manier om je naald in te rijgen werkt omdat het oog van je naald anders gevormd is, zodat je je draad erdoor duwt. Kan handig zijn, maar is niet voor alle borduursteken even bruikbaar. Franse knoopjes maak je er bijvoorbeeld het beste niet mee.
De draaddoorsteker / naaldinrijger
- Pak je draaddoorsteker/naaldinrijger, en steek het metalen draadje door het oog van je naald. Je hebt nu eigenlijk een extra groot oog voor je naald gemaakt.

- Steek je draad door het metalen draadje.

- Hou je draaddoorsteker goed vast (hou hem bij het metalen draadje zelf vast, zo trek je hem minder snel kapot), en trek het metalen draadje terug uit de naald.

Dit werkt omdat het metalen draadje van de naaldinrijger harder is en dus makkelijker door het oog van de naald te steken is. Eens erdoor, vormt het dan nog eens een groter oog, zodat je je draad er gemakkelijk door steekt.
De papiertjesmethode
Werkt volgens hetzelfde principe als de draaddoorsteker, en zou naar het schijnt ook werken met het draadje dat je moet lostrekken voor je aan een nieuwe fles wijn begint (voor het geval je een excuus zou nodig hebben om een fles open te trekken.
- Neem een stukje papier en vouw het dubbel.

- Kijk hoe hoog het oog van je naald is.
- Knip een dun reepje papier af, dat niet hoger is dan het oog van je naald.

- Steek het papiertje dubbel geplooid door het oog van je naald.

- Priegel het papiertje open zodat het een lus vormt. Het kan helpen om er eens op te blazen, als dit niet meteen lukt.

- Steek je draad door het papieren oog.

- Hou het papiertje dicht bij de naald vast, en trek het samen met je draad voorzichtig door het oog van de naald.

Deze manier om je naald in te rijgen werkt op dezelfde manier als de draadinrijger. Het stukje papier is iets harder en dus gemakkelijker door het oog van de naald te mikken. En eens erdoor vormt het op zichzelf een groter oog, zodat je makkelijker kan mikken.
Wat is nu het geheim van al deze methodes? Dat je – op de zelfrijgende naald na – telkens weer iets wat een beetje hard is door dat oog steekt, wat het makkelijker maakt om te mikken. Ofwel maak je dus je draad steviger (met speeksel, was of door hem dubbel te vouwen), ofwel steek je een harder hulpmiddel door dat oog heen waarmee je je draad dan in een volgende stap door het oog heen trekt.
Welke methode gebruik jij het vaakst? En ken je nog andere? Laat het even weten in de comments.