3 manieren om visible mending toe te passen

Zin om visible mending te proberen? Al eens aan volgende technieken gedacht?

Visible mending is een term die de laatste jaren is komen overwaaien uit het Engels, en omvat alles wat met het zichtbaar repareren en upcyclen van je kledij of accessoires te maken heeft. Het maakt deel uit van de slow fashion movement, die ingaat tegen – hoe raad je het – fast fashion, een van de meest vervuilende industrieën die er bestaan.

Kies je voor visible mending, dan kies je ervoor om je beschadigde kledingstuk – denk aan een gat, maar ook aan vlekken – niet gewoon weg te gooien en te vervangen door iets nieuws, maar om het op te lappen op een leuke en originele manier. Zodat je maar al te vaak eindigt met iets heel unieks in je kast, dat niemand anders heeft.

Heb je zin om met visible mending aan de slag te gaan, maar weet je niet goed waar te beginnen? Lees dan zeker verder. Want in dit artikel lijst ik speciaal voor jou de drie technieken op die ik zelf het meeste gebruik.

Lapjes en sashiko

Visible mending kan heel eenvoudig zijn. Met een kleurrijk lapje kom je bijvoorbeeld al een heel eind. Zo’n lapje hoeft niet per se een vierkant te zijn, je kan er gerust ook cirkels, sterretjes en hartjes van maken. Of een dessin uit een ander, versleten kledingstuk knippen, en dat als patch gaan gebruiken.

Visible mending met patches: een jeansbroek opgelapt met een patch gemaakt van een oude hoodie

Je kan zelfs vormen gaan combineren, om zo tot een soort patchwork te komen. Zoals dit bloemetje, bijvoorbeeld, gemaakt door iemand tijdens de workshop visible mending.

Bloemetje uit patchwork dat bestaat uit 2 verschillende lapjes stof en met een cordonsteek is vastgenaaid om een gat te bedekken

Hou je niet zo van kleurrijke lapjes, maar wel van mooie geometrische patronen? Laat je dan inspireren door sashiko. Dat is een eeuwenoude Japanse borduur- en quilttechniek die gebruikt werd om werkkledij op te lappen en steviger te maken. Om sashiko-geïnspireerde patronen te gebruiken, hoef je in principe zelfs alleen maar een rijgsteek te kunnen naaien. De mooie vormen ontstaan door de patronen die je volgt.

Blauwe jeansbroek met daarop een sterrenpatroon in sashiko, gebruikt als visible mending om een gat veroorzaakt door slijtage weg te werken

Ook hier kan je weer gaan combineren: wissel je kleur garen af, verander van patroon, of combineer kleurrijke lapjes met verschillende patronen.

Geüpcyclede rugzak met nieuwe voorkant in boro en sashiko stijl met een patchwork aan lapjes en garen in verschillende kleuren

Stoppen en mazen

Misschien had jij ze ook, een grootmoeder die sokken stopte. Meer dan eens heb ik mijn eigen grootmoeder de zwarte sokken van mijn grootvader onder handen zien nemen. Met zwart garen dan nog. Amaai, haar ogen.

Om sokken of ander breigoed te herstellen, zijn stoppen en mazen goede technieken. Je maakt er visible mending van door voor kleurrijke draadjes te kiezen. Ziet er niet alleen vrolijk uit, het is ook een pak vriendelijker voor je ogen.

Donkere gebreide trui hersteld met fel contrasterend garen

Stoppen is op zich zelfs heel simpel. Je maakt eerst een raster met verticale draden – al dan niet in een vormpje – en weeft er daarna horizontale draden door. Zo weef je als het ware een nieuw laagje stof over je gat heen.

Sok hersteld met visible mending dankzij een kleurrijk weefpatroon

Ook hier kan je je fantasie en je creativiteit de vrije loop laten. Je kan kiezen voor een simpel vierkant en een simpel weefpatroon, of je kan kiezen voor vormpjes en een ingewikkelder weefpatroon.

Visible mending met verschillende stoptechnieken uitgetest op een proeflapje

Mazen vergt wat meer concentratie, want hierbij ga je over de originele steken heen naaien. Dat kan je doen in de oorspronkelijke kleur, maar je kan ook voor tekeningen kiezen, of voor een sterk contrasterend kleur.

Sok hersteld door te mazen

Of je kan het toeval laten beslissen en telkens een gekleurd draadje uit je voorraad pikken.

Sok hersteld met visible mending door te mazen

Omdat je bij mazen op de originele steken werkt, is het een techniek die je het beste gebruikt als je de originele steken nog kan zien, dus voor er een gat is ontstaan. Zit je toch al met een gat? Geen probleem, je zal alleen iets meer geduld en concentratie moeten opbrengen om je steken te recreëren.

Last van koudwatervrees? Sokken zijn altijd goed om mee te beginnen en op te oefenen. Ze zitten immers maar al te vaak weggestopt in je schoenen. En zo bouw je zelfvertrouwen, kennis en ervaring op om aan die grotere stukken te durven beginnen.

Borduren

Borduren is – zonder overdrijven – goed voor alles waar je een naald door krijgt. Het bedekt gaten, vlekken en haperingen (voor de kattenliefhebbers), en je kan het zo klein of uitgebreid maken als je zelf wilt. Er hoeft zelfs helemaal niks aan je kledingstuk te zijn, door erop te borduren geef je er net dat beetje meer aan. Visible mending nog voor er mending nodig is, dus.

Simpele cardigan met daarop een vlieger geborduurd

Voor volwassenen grijp ik graag terug naar geborduurde bloemenmotieven, om voor een licht en vrolijk effect te zorgen, zoals bij deze blouse waar de kat haar klauwen had ingezet.

Koraalroze mouwloze blouse met daarop madeliefjes geborduurd op verschillende plaatsen, om zo met visible mending haperingen weg te werken

Werk je op een kledingstuk met een dessin? Dan kan je je ook door dat dessin laten leiden, zoals bij onderstaande broek, waar het geborduurde bloemetje een nagellakvlek camoufleert.

Kleurrijke broek met extra bloem op geborduurd om een nagellakvlek weg te werken

Voor kinderen borduur ik dan weer graag tekeningen over kniegaten heen. Samen met hen bekijk ik welk figuurtje ze graag willen – vaak geïnspireerd door de game of gadget van dat moment – en ga daarmee aan de slag.

Joggingbroek hersteld met visible mending door een Crow-figuurtje uit Brawl Stars over het gat heen te borduren

Ik krijg vaak de vraag of het dan niet direct weer kapot is. Nee dus. Je zou ervan versteld staan hoe goed zo’n werkje zijn vorm behoudt. Omdat je in deze gevallen met een platte steek werkt, creëer je eigenlijk een dubbele laag stof. En als je er ook nog eens een extra stukje stof aan de achterkant tegenzet, dan hebben ze wel even werk voor ze weer door dat knietje heen slijten. Let er wel op dat je kwaliteitsgaren gebruikt. De goedkopere varianten zijn een pak minder stevig.

Met een simpele basiskennis van deze technieken kom je dus al een heel eind. Je kan er zelfs je sportschoenen of je bureaustoel mee repareren.

Heb je er graag wat begeleiding bij? Dan is een workshop misschien iets voor jou? Je kan kiezen tussen een workshopreeks die alle genoemde technieken omvat, of voor een eenmalige workshop die zich richt op een specifieke techniek. Misschien tot binnenkort?

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)

Hoi!

Zin om 5% korting te krijgen op je volgende aankoop?

Meld je aan op onze nieuwsbrief, en ontvang je kortingscode in je mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy beleid voor meer info.