Gratis verzending binnen België vanaf 75€

Mottengaatjes herstellen met naaldvilten

Mottengaatjes herstellen

Deze superzachte trui van kasjmier werd niet alleen door zijn eigenaar gekoesterd, ook de motten waren er weg van. Gevolg: verschillende mottengaatjes om te herstellen.

Voor ik met deze mottengaatjes aan de slag ging, stopte ik de trui eerst  48 uur in de diepvries (doe je trouwens het beste in een plastiek zak, maar dat leverde een minder leuke foto op). Naar het schijnt een heel goede methode om eventuele eitjes of larves die je met het blote oog niet direct opmerkt klein te krijgen. Om helemaal veilig te zijn raad ik je ook aan om je kledingstuk na de diepvriesbehandeling ook nog eens te wassen.

Op naar de gaatjes dan. Om zeker te zijn dat ik alle gaatjes en bijna-gaatjes (die stukken waar nog geen gat zit, maar waar de motten wel al flink aan de draadjes gevreten hebben) gevonden had, hield ik deze trui ook nog even tegen het licht aan. Om te onthouden waar die verschillende gaatjes zoal zaten, gebruikte ik veiligheidsspelden. Geen overbodige luxe, want – spoiler alert – je vindt altijd meer gaatjes dan wat je oorspronkelijk dacht te vinden. De honger van die beestjes is echt niet te onderschatten.

Diepvries, check. Gewassen, check. Gaatjes gespot, check. Eindelijk tijd om de gaten echt te lijf te gaan. Dat deed ik met een superscherpe  naald en wol. Niet om de gaten mee dicht te naaien, maar om ze mee dicht te prikken. Deze techniek heet naaldvilten, omdat je stukjes wol in het gat vervilt met een naald. Logisch, toch?

Om deze techniek te gebruiken heb je nodig:

  • Een mousse nodig om onder je kledingstuk te leggen
  • Viltwol of eventueel restjes breiwol
  • Een viltnaald

De werkwijze is heel simpel. Je legt de mousse onder het gat, je legt een plukje viltwol op het gat, en je begint met je naald in de viltwol te prikken tot het een stevig stukje wordt. Gat niet direct dicht? Gewoon viltwol aan toe voegen, en verder prikken. Wel voorzichtig zijn: zo’n viltnaald is héél scherp.

Om de mottengaatjes in deze trui te herstellen koos ik een feller blauw dan het blauw van de trui zelf, om een bolletjeseffect te creëren. Wat denk je, geslaagd of niet?

Zelf ook een trui met (mot)gaten erin liggen?  Geef me gerust een seintje, en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn.

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)

Hoi!

Zin om 5% korting te krijgen op je volgende aankoop?

Meld je aan op onze nieuwsbrief, en ontvang je kortingscode in je mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy beleid voor meer info.