Gratis verzending binnen België vanaf 75€

Handtas met geweven design aangebracht op de voorkant

Gaten in handtas herstellen

Vele jaren geleden bracht de eigenaar van deze schattige handtas haar als souvenir terug mee uit Zuid-Amerika. Sindsdien wordt ze met veel liefde overal mee naartoe genomen, en heeft ze al talrijke avonturen beleefd. Zo’n intensief gebruik, dat leverde na al die tijd jammer genoeg hier en daar ook wat slijtagesporen op: zowel aan de voorkant als aan de achterkant was een gat ontstaan, en op andere plaatsen dreigde een nieuw gat zich aan te dienen. Kon Mémé Georgette de gaten in deze handtas nog herstellen?

Groot gat in de voorkant van een handtas

Op onderzoek

Natuurlijk wel. Grondige inspectie en wat opzoekwerk leerde me dat dit een Peruviaans geweven design was, en dat de (dreigende) gaten weer genezen konden worden. Ik ging op zoek naar garen dat in het kleurenpalet paste en dat ongeveer dezelfde dikte had als de oorspronkelijke draad, haalde er mijn ruitjesschrift bij, schuimde het internet af naar Peruviaans weefwerk, en liet de inspiratie tot mij komen. Maar voor ik zelf een design kon uittekenen, moest ik eerst weten hoe groot het oppervlak was waar ik overheen zou gaan weven.

Gat in de achterkant van een geweven handtas

Schering en inslag

Daarvoor bracht ik eerst de schering – ook wel kettingdraden genoemd – aan. Dat zijn de draden die verticaal over je werk heen lopen. Deze moeten lang genoeg zijn, en ver genoeg van het gat aangebracht worden, zodat ze stevig verankerd zitten aan die delen van de handtas die nog niet doorgesleten zijn. Test dit door je naald onder een oorspronkelijke kettingdraad van de handtas door te steken, en voorzichtig een beetje naar boven te trekken. Merk je dat de oorspronkelijke draad loskomt, probeer dan een beetje hoger (of lager, afhankelijk waar je aan het testen bent) opnieuw, tot je er zeker van bent dat je de goede afstand van het gat gevonden hebt. Nu weet je hoe lang je schering precies zal worden. Tijd om ze over de uiteindelijke breedte aan te brengen.

Aanbrengen van schering draden over het gat in de handtas heen

Breng nu de schering aan over het gat heen, en zorg er ook hier voor dat je je draad niet alleen hoog en laag genoeg onder het gat aanbrengt, maar begin ook minstens 1 cm van de zijrand, om te voorkomen dat het gat groter kan worden. Tel hoeveel kettingdraden je aangebracht heb. Schat daarna in hoeveel draden je nodig hebt voor de inslag – dat zijn de draden die je horizontaal over en onder de kettingdraden gaat weven om zo tot een design te komen. Leg hiervoor je draad over je kettingdraden heen, meet hoeveel je er nodig hebt om 1 cm te overlappen, en bereken op basis daarvan hoeveel inslagdraden je in totaal nodig zal hebben.

Teken je design uit

Je weet nu exact hoeveel kettingdraden je hebt, en ongeveer hoeveel inslagdraden je nodig zal hebben. Volgende stap: het ruitjesschrift erbij halen, en aan het tekenen slaan. Elke draad staat gelijk aan 1 ruitje. Zelf koos ik ervoor om voor een diamantpatroon te gaan. Daarbij lette ik erop om nooit meer dan 4 ruitjes van dezelfde kleur onder of naast elkaar te hebben, zodat de draden stevig genoeg in het werk geweven zouden zijn. Dat betekende ook wel dat ik een paar keer opnieuw begonnen ben, want symmetrisch werken bleek soms lastiger dan gedacht (voor mijn brein toch). Om jou dat werk te besparen, geef ik hieronder alvast het uiteindelijke design mee. De zwarte rand toont aan welk deel van het ontwerp je naast/onder elkaar moet plaatsen om het design te herhalen over een grotere oppervlakte.

Design voor het grote gat

Diamant weefpatroon in Peruviaanse stijl

Design voor het kleine gat

Diamant patroon in Peruviaanse stijl

Weven maar!

Zodra je design klaar is, heb je het grootste gedeelte van het werk al gedaan, en kan je eindelijk aan die gaten in die handtas beginnen! En dat is eigenlijk alleen maar kwestie van juist te tellen en je patroon goed te volgen wanneer je de inslagdraden aanbrengt: over de kettingdraad heen om je inslagdraad zichtbaar te maken, en onder de kettingdraad heen om je inslagdraad onzichtbaar te maken.

Aanbrengen van inslag in de schering

Eindjes inwerken

Eindjes inweven aan de  achterkant, dat lukte in dit geval niet, omdat de voering in de weg zat. Knoopjes leggen dan maar.

Binnenkant van handtas met geknoopte eindjes

Verstevigen

Behalve de gaten die er al waren, vertoonde deze handtas ook nog sporen van slijtage en gaten-in-wording. Ik weefde daar in 1 enkel kleur overheen, zodat de slijtage zich niet kan doorzetten en die gaten ergens anders moeten gaan solliciteren.

Handtas met geweven design aangebracht op de voorkant

Helemaal geüpcycled dus, en klaar om nog jaaaaaren spannende avonturen te beleven.

Achterkant van handtas met geweven design en simpel weefwerk over slijtage heen

Zelf ook een handtas met gaten die je graag wil herstellen? Geef me gerust een seintje, en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn.

 

 

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)

Hoi!

Zin om 5% korting te krijgen op je volgende aankoop?

Meld je aan op onze nieuwsbrief, en ontvang je kortingscode in je mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy beleid voor meer info.