Gratis verzending binnen België vanaf 75€

Rugzak met nieuwe voorkant in boro en sashiko stijl

Nieuwe rits in rugzak naaien

Een van de ritsen van deze rugzak had het begeven, waardoor de inhoud letterlijk voor het grijpen lag. En ook de voorkant had al betere tijden gezien. Hem er weer beter dan ooit uit laten zien, ging in 2 stappen: een nieuwe rits in deze rugzak naaien, en de voorkant in een nieuw kleedje steken.

Rugzak versierd met boro en sashiko

Naai een nieuwe rits in je rugzak

 1. Maak de rits los met een tornmesje. Doe dit voorzichtig: ritsen van rugzakken zitten goed stevig ingenaaid, en voor je het weet zit je in je vinger, of gewoon los door je rugzak heen. Zit er ook een biaisbandje rond de rits heen? Maak het ook los, en hou het bij.
  tornmesje maakt rits los
 2. Neem de losgemaakte rits mee naar de winkel, dat maakt het gemakkelijk om de exact juiste maat te kiezen. Kies een tweewegrits, dat is er eentje met 2 schuivers op. Vraag raad in de winkel, ze kunnen je zeker helpen.
 3. Plaats 1 kant van je rits in je rugzak, en gebruik wonderclips (of wasspelden) om ze vast te zetten. Dit werkt beter dan met kopspelden: je rits blijft beter zitten terwijl je ze vastnaait, en je prikt veel minder vaak in je vingers.
  Rits vastgezet met wonderclips
 4. Naai de rits vast met een stiksteek. Doe dit met de hand, tenzij je een hele sterke naaimachine hebt. Naai ver genoeg van de ritstandjes, anders krijg je je rits niet meer open of dicht.
 5. Klaar? Test of je de rits nog open of dicht krijgt, en doe dan hetzelfde met de andere kant van de rits.
 6. Naai een biaisbandje rond de onderkant van de rits heen. Gebruik hiervoor het beschermende bandje dat je losgetornd hebt in stap 1, of zet er een fel contrasterend kleurtje tegen om het geheel in de verf te zetten.
  Blauwe biaisband aan binnenkant van rugzak
 7. Steek je rits aan beide uiteinden goed op haar plaats, en naai vast. Kan even pijn doen aan de vingers, want je moet door redelijk wat rugzakdelen heen naaien. Gebruik een vingerhoed om het jezelf gemakkelijker te maken om de naald door al die lagen heen te duwen.

Klaar!

Steek de voorkant in een nieuw kleedje

De voorkant van deze rugzak vertoonde redelijk wat slijtagesporen. Nu hij al een nieuwe rits had, mochten die sporen dus ook eens aangepakt worden. Daarvoor combineerde ik de Japanse technieken boro (verschillende lapjes aan elkaar naaien) en sashiko (opvallende patronen met kleine steekjes naaien).
Beschadigde voorkant rugzak

 1. Meet de oppervlakte op die je wilt bedekken, en tel aan elke zijde 1cm bij (die zal dienen als de naad om alles mooi vast te kunnen naaien).
 2. Knip de opgemeten oppervlakte uit in een stuk baalkatoen (of een oud stuk laken kan even goed dienst doen). Dit zal dienen als de basis voor je boro-werkje, en zorgt ook voor extra stevigheid.
 3. Haal er – als je die hebt – je overschotjes stof bij (voor deze rugzak werkte ik met jeans van een paar heel versleten broeken en katoen), en begin te puzzelen tot je hele lapje baalkatoen bedekt is.
  Lapjes donkere stof
 4. Rijg – als je dat wilt – je puzzel vast op het baalkatoen, zodat je lapjes niet gaan schuiven wanneer je aan je sashiko-steken begint. Je kan ook gewoon veiligheidsspelden gebruiken om alles op zijn plaats te houden.
 5. Teken een of meerdere rasters over je lapjes heen – gebruik een frixion-pen of een stukje zeep om het jezelf gemakkelijk te maken – zodat je je sashiko-patroon gemakkelijk kunt overbrengen.
  sashikopatroon kiezen
 6. Kies een paar felle kleurtjes garen, en breng je patroon over.

 7. Plooi of strijk de naden om, en speld alles vast op het voorpand.
  boro en sashikopatches vastgespeld op voorpand van rugzak
 8. Naai vast met een matrassteek.
 9. Bewonder je werk.

Rugzak met nieuwe voorkant in boro en sashiko stijl

Waarom je rits repareren?

Ritsen vervangen is een onderschat werkje, waar best wat tijd in kruipt. De klassieke reparatiewinkels in de buurt zagen het daarom niet zitten om de rits in deze rugzak te herstellen. De kosten wegen zogezegd niet op tegen de baten. Want puur economisch gezien ben je goedkoper af wanneer je een nieuwe rugzak koopt, dan wanneer je hem laat herstellen. Dat is een beetje zoals je huis laten afbreken omdat de voordeur niet meer goed in haar slot valt: totaal van de pot gerukt.

Ecologisch gezien, gooi je in dit geval dus 99% goeie rugzak weg omdat 1% kapot is. Terwijl je, door de rits te vervangen, alleen die 1% weggooit, en 99% van je rugzak hergebruikt. Is dat niet veel logischer?

Wat kostte het nu om deze rugzak te herstellen?

 • 1 nieuwe rits
 • 1 dag om de oude rits eruit te halen en de nieuwe te bevestigen
 • 1/2 dag om het nieuwe voorpand te maken en erop te naaien

Al het overige materiaal was pre-loved:

 • naaigaren uit mémé Georgettes naaidoos
 • oude lakens van diezelfde mémé Georgette als baalkatoen
 • jeanslapjes uit kapotte jeansbroeken van mijn man en mijn broer
 • borduurgaren en biaisband uit de naaidoos van een overleden buurvrouw

Het enige wat ik nu weggooi, is de kapotte rits zelf.

kapotte rits die naast een rugzak ligt

En dan nog niet eens helemaal: de ritsschuivers haalde ik eraf, omdat ik zeker ben dat ze ooit nog eens van pas zullen komen. Mocht je weten hoe de rits zelf optimaal gerecycleerd kan worden, laat het me zeker weten, ik heb het zelf nog niet gevonden.

Zelf ook een rugzak liggen die opgekalefaterd mag worden? Geef me een seintje, en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn.

 

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_BENederlands (België)

Hoi!

Zin om 5% korting te krijgen op je volgende aankoop?

Meld je aan op onze nieuwsbrief, en ontvang je kortingscode in je mailbox.

Wij spammen niet! Lees onze privacy beleid voor meer info.