Deze rugzak draait al mee sinds 2007, waardoor hij hier en daar wat sporen van slijtage begon te vertonen: de rits was kapot, de skai was afgebladderd, de voering van het handvat was losgekomen, en er zat een gat in de zijkant. Tijd voor operatie Herstel Je Rugzak!
Stap 1: Verwijder de kapotte delen
Neem je tornmesje bij de hand, en maak alles wat los moet komen helemaal los. Dit kan even duren: ritsen van laptoptassen zitten diep ingewerkt, met voering aan alle kanten, en vaak nog biais rond de ritsrand heen. Neem eventueel foto’s om te onthouden waar alles daarna weer moet komen, want geloof me, het kan al eens verwarrend worden wanneer je alles weer in elkaar puzzelt.
Stap 2: Vervang de skai
- Gebruik de oude skai die je in stap 1 verwijderd hebt als mal om je nieuwe stukken skai – of katoen als je dat liever hebt – op maat uit te knippen.
- Plooi de naden om naar de verkeerde kant, zodat je skai de juiste breedte heeft.
- Gebruik wonder clips – of wasspelden als je geen wonder clips in huis hebt – om de skai vast te pinnen. Doe dit niet met kopspelden, je gaat je skai kapot maken nog voor je rugzak z’n facelift klaar is.
- Gebruik een stiksteek en naai langs de randen om de skai op je rugzak te bevestigen. De kans is groot dat je dit met de hand moet doen, de gemiddelde huishoudnaaimachine kan deze opdracht niet aan. Hou in dat geval ook een vingerhoed bij de hand, ‘t is soms serieus op die naald duwen om door de skai en de rugzak te raken, en voor je het weet groeit er een naald uit je vinger.
Stap 3: Borduur het gat dicht
- Het voordeel van gaten is dat je er gelijk wat over kan borduren om ze weer dicht te maken. Bepaal dus welke tekening je erop wilt, the sky is the limit. Het enige waar je echt op moet letten, is dat je design het gat helemaal bedekt. In dit geval werd het het ohm-teken, omdat de eigenaar van deze rugzak ook yogaleraar is.
- Gebruik stofkrijt of een wit potlood om je tekening op je rugzak te tekenen. Je kan ook altijd kiezen voor wateroplosbaar borduurvlies om je tekening beter zichtbaar te maken.
- Borduur over je ontwerp heen, met een satijnsteek. Deze steek zorgt ervoor dat je in feite 2 nieuwe lagen stof creëert, waardoor je gat echt heel stevig gerepareerd is.
Stap 4: Maak je nieuwe rits rugzakklaar
Ritsen in rugzakken hebben over het algemeen 2 trekkers, en je sluit je rits door de 2 trekkers naar mekaar toe te trekken. Op zich een heel simpel systeem. Alleen heeft de gemiddelde fourniturenwinkel dit soort ritsen niet in huis. Bummer. Dat probleem los je als volgt op:
- Koop een rits die minstens 5 cm langer is dan de maat die je hebt opgemeten.
- Knip het bovenste gedeelte af, zodat je beide trekkers ervan kan halen.
- Draai beide trekkers om. De ronde kanten moeten tegen elkaar liggen.
- Schuif beide trekkers in de juiste volgorde op dat deel van de rits dat onderaan een stopper heeft. Trek ze zo ver als je kan.
- Neem nu het andere deel van de rits, en schuif het harde deel in de trekker. Probeer hierbij beide helften zo recht mogelijk tegen elkaar te leggen. Je zal een beetje moeten schuiven, en de onderste harde delen zullen niet mooi naast elkaar liggen. Dat is waarom je een langere rits kocht, zodat je deze delen zeker kan wegwerken in je voering, of zelfs helemaal kan afknippen.
Stap 5: Rijg en naai de nieuwe rits in de rugzak
Zoals aangegeven in stap 1, zit een rits van een laptoptas heel diep ingewerkt. Dat wil zeggen dat je je nieuwe rits, ook weer diep moet inwerken. Daarom kan je je rits het beste als volgt innaaien:
- Plaats je rits in je rugzak, en gebruik wonder clips om ze tegen de buitenste rand vast te maken.
- Rijg je rits op zijn plaats, met grote steken, zodat ze al niet meer kan gaan schuiven.
- Bestudeer nu goed waar de voering/biais overal moet komen.
- Speld alles op zijn plaats – of gebruik je wonder clips nog eens – en naai alles voorzichtig vast. Hoogst waarschijnlijk zal je dit weer met de hand moeten doen.
- Naai als laatste stap de uiteindes van de rits vast in de rugzak, zodat alles goed vast zit.
Stap 6: Naai de losgekomen voering van het handvat vast
Een gemakkelijk taakje om mee te eindigen: leg de naden weer op elkaar, en naai vast met een laddersteek.
Ben je er even zoet mee, met al deze reparaties? Jazeker. Is het het waard? Jazeker. Het enige wat nu in de vuilnisbak belandt, zijn de rits (vergeet de trekkers er niet af te halen, die kunnen altijd nog van pas komen), en de stukjes kapotte skai. 1% afval, 99% terug in omloop.
Zelf nog een kapotte rugzak liggen die je graag wilt herstellen? Geef me een seintje, en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn.