Je hebt het zelf misschien ook al gemerkt: als je iets wil borduren, heb je keuze uit allerlei verschillende soorten garens. Maar welke is nu het meeste geschikt voor jouw project? Om je op weg te helpen, zet ik even de 3 meest gebruikte soorten garen voor je op een rijtje.
Mouliné
Mouliné – ook wel splitgaren of splijtgaren genoemd – vind je meestal op kleine strengen van 8 meter lang in een heel breed gamma aan kleuren. Het is samengesteld uit 6 deelbare draden, die je uit elkaar kan halen om zo de dikte van je borduurdraad zelf te bepalen. Je vindt het meestal in katoen, maar het bestaat ook in andere materialen. Wanneer je voor de gemerceriseerde variant kiest, ben je er zeker van dat je mooi, glanzend en sterk borduurgaren in je handen hebt waarvan de kleur niet gaat vervagen.
- Voordelen: Makkelijk te vinden, groot aanbod aan kleuren, flexibel qua dikte, ligt mooi plat op je werk.
- Nadelen: Omdat je met verschillende draden samen werkt, kan het wat oefening vergen om er mooi en gelijkmatig mee te borduren.
- Toepassingen: Kan voor zowat elk soort borduurwerk gebruikt worden. Zelf gebruik ik mouliné ook het vaakst in mijn werk, zowel om herstellingen mee uit te voeren als om borduurwerk te maken.
Perlé
Perlé bestaat uit 1 draad, die niet deelbaar is. Je vindt perlé op bolletjes of op strengen, afhankelijk van de lengte en de dikte waar je voor kiest. Je kan kiezen uit verschillende diktes, waarbij het laagste nummer de dikste variant is. Is meestal ook gemerceriseerd om het sterk, glanzend en kleurvast te maken.
- Voordelen: Voegt reliëf toe, bestaat uit 1 draad, bestaat in verschillende diktes en heel wat kleuren
- Nadelen: Minder kleurenvariatie dan mouliné, ligt niet volledig plat op je werk, wat het wat moeilijker te hanteren kan maken.
- Toepassingen: Vooral gebruikt voor decoratieve details, om textuur te geven, en om in 3D te gaan borduren. Kan ook gebruikt worden om gaten dicht te weven.
Tapisserie
Tapisserie of retors is een dikker garen dat niet deelbaar is en dat je ook op kleine strengen vindt. Het glanst niet, en komt in veel minder kleuren voor. Wordt vooral gebruikt voor heel grote werken zoals tapijten en kussens. Zelf gebruik ik het als onderlaag in borduurwerk, of om breigoed te herstellen.
- Voordelen: Snel en makkelijk te borduren, geeft een warm en volumineus effect. Geschikt voor het maken van dikke, dekkende steken op grotere werken.
- Nadelen: Beperkte kleurenvariatie, niet geschikt om kleine details mee te borduren. Door de dikte ook niet geschikt om kleren mee te herstellen, tenzij je breigoed herstelt.
- Toepassingen: Perfect voor grote gebieden en achtergronden, zoals wandkleden en kussens, of om breigoed te herstellen.
Welk type is nu het beste voor jou?
Ben je van plan een klein borduurwerkje te maken of wil je borduren op je kleding, dan zal je vooral kiezen voor mouliné of perlé. Welke van de twee je nu het beste kiest, hangt af van het effect dat je wilt bereiken, en en van je persoonlijke voorkeur.
Tijdens de workshops borduren passeren alledrie deze types garens de revue, en kan je ze dus allemaal eens testen. Heb je nu al vragen? Stel ze gerust in de commentaren.
Veel borduurplezier!